Untuk resepi asal, saya rujuk di blog :
RESEPI SNOW CHEESE CAKE
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
Untuk Kek
- 4 keping slice cheese - 6 keping
- 170ml susu segar - 250ml
- 70g butter - 100g
- 80g gula halus -100g
- 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
- 4 biji telur - 6 biji
- 1sk esen vanila
Untuk Topping
- 250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
- 1/2 tin susu pekat
- 1/2 ketul keju cheddar kraf - parut
Cara-cara
- Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
- Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
- Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana.
- Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi. Kacau menggunakan whisk.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
- Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
- Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
- Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. (letak air di dalam dulang pembakar.. contoh lihat dibawah)
- Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
- Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
- Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.
RESEPI SNOW CHEESE CAKE
resepi asal : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
Untuk Kek
- 4 keping slice cheese
- 170ml susu segar
- 70g butter
- 80g gula halus
- 80g tepung gandum ayak @ tpg kek (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine)
- 4 biji telur
- 1sk esen vanila
- 1 sk ovalette
Untuk Topping
- 125 g cream cheese philadelphia (satu ketul)
- 5 sb susu pekat
- 1/2 ketul keju cheddar kraf - parut
Cara-cara
- Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
- Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
- Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana.
- Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi. Kacau menggunakan whisk.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
- Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
- Griss loyang dengan butter, especially bahagian penjuru bawah loyang dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
- Panaskan dahulu oven pada 160C selama 10 minit
- Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath.. Waterbath / Bain Marie : Tuang air paip sampai maksimum ke dalam tray luar tu sebab nanti air dia akan kering sikit.
- Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven..
- #Jangan buka oven semasa baking kek, adunan akan turun dan tak naik dah..
- Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.
- Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.
# Untuk 4 keping cheese, gunakan loyang pound cake (bentuk kuboid yang kecik sikit tu)
0 comments:
Post a Comment