Bahan-bahan:
- 4-7 biji pisang emas. (pisang apapun takpe)
- 1 cwn atau 3per4 cawan gula kastor
- 1 cwn minyak masak
- 4 biji telur
Bahan ayak:
- 1 1/2 cwn tpg gandum
- 1 st baking powder
- 1 st soda bikarbonat
Bahan lain:
- 1 st esen pisang / esen vanila
1. Panaskan oven api atas bawah pada 170C.
2. Putar telur + gula = kembang dan putih (8 minit atau >)
+ minyak dan putar lagi
+ pisang yang telah dilenyek. Kacau adunan dengan sekata.
+ bahan ayak sedikit demi sedikit dan kacau rata duna senduk.
+ esen vanila dangaul sebati
3. Griskan loyang pound cake.
4. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar 50 min - 1 jam.
#Letak loyang pada rack bawah sekali di atas grill besi.
#Api atas bawah
#Apabila permukaan atas agak perang, kurangkan suhu ke 155C.
0 comments:
Post a Comment