Friday, 8 May 2020

KEK PISANG




Bahan-bahan:
  • 4-7 biji pisang emas. (pisang apapun takpe)
  • 1 cwn atau 3per4 cawan gula kastor
  • 1 cwn minyak masak
  • 4 biji telur
Bahan ayak:
  • 1 1/2  cwn tpg gandum
  • 1 st baking powder
  • 1 st soda  bikarbonat
Bahan lain:
  • 1 st esen pisang / esen vanila

1. Panaskan oven api atas bawah pada 170C.
2. Putar telur + gula = kembang dan putih (8 minit atau >)
    + minyak dan putar lagi
    + pisang yang telah dilenyek. Kacau adunan dengan sekata.
    + bahan ayak sedikit demi sedikit dan kacau rata duna senduk.
    + esen vanila dangaul sebati
3. Griskan loyang pound cake.
4. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar 50 min - 1 jam.
#Letak loyang pada rack bawah sekali di atas grill besi.
#Api atas bawah
#Apabila permukaan atas agak perang, kurangkan suhu ke 155C.



0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design