Ayam
Rebus:
- Ayam yang dipotong 4 bahagian (saya guna 2 potongan saja; 1 dada, 1 paha) direbus (dalam periuk berpenutup) bersama:
- air menutupi 3/4 badan ayam
- 1 kiub ayam
- 1 inci halia dihiris bulat sebesar duit 20sen
- 5 ulas bawang putih diketuk kasar
Rebus separuh atau 3/4 masak untuk kedua-dua belah (alih).
2. Dah masak, angkat ayam dan terus letak dalam kuali non stick berpenutup. ( tak perlu letak minyak)
Masak:
- Kelar-kelar isi ayam tadi supaya bahan perapan nanti akan meresap ke dalam ayam.
- Lumurkan ayam dan sumbat celah-celah kelaran dengan:
- 6 ulas bawang putih yag diketuk kasar
- 1 inci halia yang dipotong panjang nipis-nipis
- sapu sos tiram dan kicap pada ayam
3. Perap ayam 1 jam. Air dari ayam akan keluar lagi. Biarkan.
4. Masak ayam tadi. Pastikan tutup dengan penutup kuali.
5. Jika kuah nampak kering. Tambah sikit air panas.
6. Biarkan sampai agak-agak masak. Jangan sampai kering. Kuah ayam tu akan jadi sambal kicap nanti dan dituang ke dalam mangkuk asing.
Nasi
- Basuh 2 cawan beras.
- Masak dengan air rebusan ayam tadi. (dah ada 'free gift' halia dan bawang putih...)
- + 1 sb marjerin
- Boleh letak fantastic four jugak.. (saya x letak pun)
- Sedikit serbuk kunyit utk warna kuning.
- Masak dalam rice cooker seperti biasa.
Sos Pedas
- 5 cili padi
- 3 cili besar
- 1 bwg besar
- 5 bwg putih
- 2 sb cuka
- 1 sb gula
- 2 sb sos tomato
Blend kesemuanya.
Lepas tu, masak tanpa minyak sampai mendidih.
Tauge Goreng Crunchy
Dalam kuali:
+ 1 sb minyak masak
+ tumis 5 ulas bawang putih yang diketuk kasar. Tumis sampai layu dan perang.
+ 2 genggam taugeh segar
+ sedikit air, dlm 3 sb
+ 2 sb sos tiram + garam
Tutup kuali dan masak sekejap saja. Jangan sampai layu.
Tutup api.
Sup
Dalam periuk kecil:
+ air rebusan ayam ( diambil sedikit utk sup)
+ air panas
+ kiub ayam jika perlu tambah garam
+ kentang yg dibelah 4
+ carrot
+ bawang besar dipotong panjang / daun sup/ batang seleri.....
Tunggu mendidih.
Tutup api.
0 comments:
Post a Comment