Monday, 11 May 2020

NASI AYAM HAINAN PALING MUDAH

                


              


Ayam

Rebus:
  1. Ayam yang dipotong 4 bahagian (saya guna 2 potongan saja; 1 dada, 1 paha) direbus (dalam periuk berpenutup) bersama:
  • air menutupi 3/4 badan ayam
  • 1 kiub ayam
  • 1 inci halia dihiris bulat sebesar duit 20sen
  • 5 ulas bawang putih diketuk kasar
     Rebus separuh atau 3/4 masak untuk kedua-dua belah (alih).

    2. Dah masak, angkat ayam dan terus letak dalam kuali non stick berpenutup. ( tak perlu letak minyak)


Masak:
  1. Kelar-kelar isi ayam tadi supaya bahan perapan nanti akan meresap ke dalam ayam.
  2. Lumurkan ayam dan sumbat celah-celah kelaran dengan:
  • 6 ulas bawang putih yag diketuk kasar
  • 1 inci halia yang dipotong panjang nipis-nipis
  • sapu sos tiram dan kicap pada ayam
     3. Perap ayam 1 jam. Air dari ayam akan keluar lagi. Biarkan.
     4. Masak ayam tadi. Pastikan tutup dengan penutup kuali.
     5. Jika kuah nampak kering. Tambah sikit air panas.
     6. Biarkan sampai agak-agak masak. Jangan sampai kering. Kuah ayam tu akan jadi sambal kicap nanti dan dituang ke dalam mangkuk asing.


Nasi
  1. Basuh 2 cawan beras.
  2. Masak dengan air rebusan ayam tadi. (dah ada 'free gift' halia dan bawang putih...)
  3. + 1 sb marjerin
  4. Boleh letak fantastic four jugak.. (saya x letak pun)
  5. Sedikit serbuk kunyit utk warna kuning.
  6. Masak dalam rice cooker seperti biasa.

Sos Pedas
  • 5 cili padi
  • 3 cili besar
  • 1 bwg besar
  • 5 bwg putih
  • 2 sb cuka
  • 1 sb gula
  • 2 sb sos tomato
Blend kesemuanya.
Lepas tu, masak tanpa minyak sampai mendidih.


Tauge Goreng Crunchy
Dalam kuali:
+ 1 sb minyak masak
+ tumis 5 ulas bawang putih yang diketuk kasar. Tumis sampai layu dan perang.
+ 2 genggam taugeh segar
+ sedikit air, dlm 3 sb
+ 2 sb sos tiram + garam
Tutup kuali dan masak sekejap saja. Jangan sampai layu.
Tutup api.


Sup
Dalam periuk kecil:
+ air rebusan ayam ( diambil sedikit utk sup)
+ air panas
+ kiub ayam jika perlu tambah garam
+ kentang yg dibelah 4
+ carrot
+ bawang besar dipotong panjang / daun sup/ batang seleri.....
Tunggu mendidih.
Tutup api.





0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design