Pages

Thursday, 11 June 2020

PUDING JAGUNG KASTARD


Dalam kuali...
+ 1 tin susu cair
+ 1 tin jagung manis
+ 2 1/2 cwn air
+ 3 8per 4 cwn gula
+ 1  1/2  cwn tpg kastad
+ sedikit garam
Boleh tambah 2 sb susu pekat.. (Tak masukkan pun takpe..)
+ sedikit pewarna kuning telur

Kacau sebati semua bahan tersebut guna whisk.
Kemudian, letakkan atas api..
Kacau campuran bahan tadi guna api sederhana.
Kacau guna whisk / senduk kayu lebih mudah.
Kacau sehingga agak pekat.
Perlahankan api.
+ 1 sudu mentega supaya nampak berkilat dan tak melekat pada acuan nanti..
Sentiasa kacau sehingga betul-betul pekat dan naik gelembung.
Selepas naik banyak gelembung pun perlu kacau lagi dlm 10 minit supaya betul pekat, tapi jangan terlalu kering pulak..
Tutup api.
Tuang ke dalan acuan.




No comments:

Post a Comment