Monday, 1 June 2020

VIETNAMESE ROLL @ POPIA VIETNAM

Sajian 7 Syawal 1441
oleh anak-anak dara....
Hari ni mak cuti masak. So, the kids rule the kitchen.. 






not bad for first timer kan? 😉

Inti:
  • Udang direbus dengan kulit. Toskan dan buang kulit
  • Sotong direbus. Toskan.
  • Filamen ketam direbus. Toskan.
  • Carrot dipotong memanjang
  • Timun dipotong memanjang
  • Daun Salad
  • Suun rendam dengan air suam. Toskan
Ambil sekeping kulit popia vietnamese roll dan rendam air biasa.(bukan air panas @ bukan air suam). Rendam sekejap jer. 
Angkat dan bentang atas pinggan leper.
Susun inti pada sebelah dalam.
Gulung macam gulung popia..

Sos:
Dalam periuk kecil,
+ Sos cili.
+ Sos bijan.
+ Kicap cair.
+ Air limau / sunquick.
Masak sampai didih 

Si awang kenik masak bihun singapore... first timer jugak..



sedap, cuma terkurang garam.. takpe puasa kan?.. next time kita adjust sikit..

#PuasaSyawalDay5

0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design