Dalam kuali, panaskan :
+ 3 sudu minyak
+ 5 ulas bwg putih diketuk kasar
Goreng bwg putih sampai kekuningan..
Tolak ke tepi bhgn atas kuali supaya tidak terkena minyak.
+ 2 sb cili kisar
Kacau dan tunggu sampai cili masak
+ 1 sb cuka
+ 3 sb sos tiram
+ 4 sb kicap
+ 1 sb gula
+ 1/2 sb garam
Kacau sebati
+ hirisan fishball / fishcake / ayam
Kacau
+ udang / sotong / hirisan batang sawi
Gaul sebati
Kalau agak kering, tambah sikit air panas
+ sebungkus mee yg telah dibersihkan
Kalau sebati sehingga mee disalut kuah sepenuhnya
Buat lubang di tengah, pecahkan 2 biji telur.
Gaul sebati.
Kalau kurang salut, pecahkan lagi sebiji telur dan gaul dlm mee.
Kacau sebati.
+ taugeh / daun sawi
Gaul sebati. Taugeh jgn terlalu layu.. Biar agak crunchy, baru sedap
0 comments:
Post a Comment