Sunday, 25 October 2020

DI HARI AHAD YANG TAK BERAPA NAK RAJIN...

 Makan laksa dan nasik lauk simple mimple..

nasi lauk sambal udang dan daging masak asam..

DAGING MASAK ASAM:
  • 1 mangkuk daging dipotong memanjang 1 inci dan diketuk dengan alu, supaya cepat empuk dan tak liat.
  • Dalam periuk, masukkkan 3sb minyak masak
  • Masukkan kesemua daging tadi dan masak sampai sedikit empuk.. Tambah air masak sekali sekala.
  • Masukkan air asam jawa
  • Masukkan bwg besar yg dihiris agak tebal
  • masukkan garam
  • sedikit kunyit utk bagi warna menarik
  • hirisan cabai melaka.
  • Masak sampai daging empuk


KUAH LAKSA.

1kg ikan kembung direbus dalam pressure cooker 40 minit.
Blend 8 cabai kering + 2 labu bwg besar
Dalam periuk, masukkan 3 sb minyak
Tumis bahan blend.
Tambah 1 sb belacan
Kacau sampai pecah minyak.
Blend kesemua ikan dgn tulang2 sekali. Blend lama supaya semua hancur halus. tak kasar..
Masukkan ikan yg diblend tadi.
Kacau.
Tambah asam keping 4 keping
Kalau ada daun kesom @bunga kantan masukkan.
Tambah garam.
Tunggu mendidih..
Kuah biar pekat baru sedap!!



laksa kuah pekat gila..


0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design