Monday 2 November 2020

Setelah 4 hari tak makan nasi...

Sampai rumah 4.30.. letak handbag.. start bersilat kat dapoq.....  jam 5.30 siap.. 

Hasilnya 3 jenis je..
1. Ikan puyu goreng garing.
2. Tomyam udang
3. Sayur Campur Suka Hati

Hidang.
Beriadah naik beskal dulu.
Lepas maghrib baru makan...







Tomyam Udang:
Dalam priuk:
+ 5 cwn air
+ 1 kiub ayam
+ akar saderi diketuk
+ 4 bwg putih diketuk
+ lengkuas
+ 3 cabai melaka diketuk
+ 2 btg serai potong serong 
Masak sampai didih

+ Perahan air limau
+ 2 sb perencah tomyam mae pranom
+ 2 sb perencah tomyam kung
*kalau nak kuah pekat tambah prencah mae pranom, tp rasa dulu kot pedas..
+ bwg besar dipotong 4
tunggu didih

+ Udang
+ kubis bunga
hampir didih,...

+ 2bj tomato dipotong 8
+ daun saderi
tutup api.

* nak lebih pekat, tambah 2 sb susu cair








0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design