Saturday 9 January 2021

Breakie dan lunch

 



Dimulakan dengan bismillah.. Cekodok pisang..

*Lenyek pisang
+ garam
+ sedikit air panas 
+ tpg gandum 
*  gaul
* tambah tepung sehingga adunan sedikit padat.




Lunch : Gulai ikan temenung

*kisar 4 bwg merah + 3 bwg putih + halia
*panaskan 4sb minyak
*masuk buah pelaga + halba + cengkih + lawang
+ bhn kisar 
*kacau biar garing, pecah minyak
*2sb cabai mesin
*kacau lagi.. kalau kering + minyak @ sikit air
*biar garing sikit, pecah minyak
*1 rempah ikan + 1/2 rempah daging
*kacau sampai pecah minyak
+ garam
+ air asam jawa
+ santan
kacau sebati.
+ bendi
+ ikan
+ hirisan cabai besar
tunggu didih, siap.



sayuq ayaq bayam + cendawan

*dalam periuk 
+ 1 1/2 cwn air
+ belacan
+ bwg besar dihiris
didihkan atas api.
masukkan batang bayam
+ cendawan
kacau sekejap
+ daun bayam
+ hirisan cabai
+ garam






0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design