Periuk 1 :
Yg perlu sedia dulu ialah daging yg direbus agak empuk.. Pastu hiris daging tu..
Periuk 2:
Basuh 2 cwn beras. Masukkan air mcm masak nasi atau lebih sikit. (nanti tambah air panas kalau agak kering)
+ kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga, biji pada hitam, halba
+ hirisan halia
+hirisan daging + air rebusan daging.
Masak sampai nasi agak kembang
+ air masak jika perlu, carrot dipotong kiub
+ 1 1/2 sb serbuk rempah kurma @ rempah sup (kalau x cukup, tambah.. tp jgn byk sgt nanti pahit)
+ bwg besar dipotong memanjang 6 bahagian
+ santan 1/2 kotak atau lebih
+ serbuk kunyit utk warna
+ garam
+ udang
+ air jika perlu, sbb bubur akan jd pekat lama2..
+ daun sup
Biar mendidih..Siap...
Makan dgn bwg goreng, garlic goreng, cabai jeruk, bilis goreng, daun sup dll.
0 comments:
Post a Comment