Saturday, 23 January 2021

Bubur Lambuk My Style

Periuk 1 :

Yg perlu sedia dulu ialah daging yg direbus agak empuk.. Pastu hiris daging tu..


Periuk 2:

Basuh 2 cwn beras. Masukkan air mcm masak nasi atau lebih sikit. (nanti tambah air panas kalau agak kering)

+ kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga, biji pada hitam, halba

+ hirisan halia

+hirisan daging + air rebusan daging.

Masak sampai nasi agak kembang

+ air masak jika perlu, carrot dipotong kiub

+ 1 1/2 sb serbuk rempah kurma @ rempah sup (kalau x cukup, tambah.. tp jgn byk sgt nanti pahit)

+ bwg besar dipotong memanjang 6 bahagian

+ santan 1/2 kotak atau lebih

+ serbuk kunyit utk warna

+ garam

+ udang

+ air jika perlu, sbb bubur akan jd pekat lama2..

+ daun sup

Biar mendidih..Siap...

Makan dgn bwg goreng, garlic goreng, cabai jeruk, bilis goreng, daun sup dll.












0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design