Resepi ni ni saya rujuk sepenuhnya resepi Kak Sue di https://www.facebook.com/apakaurasakitchen/videos/551217375592430/
Saya minta kebenaran tuan resepi untuk paste di sini ya... Terima kasih
---------------------------------------------------------------------------------------------
Resepi Cheddar Cheese Sponge Cake gebus mudah.
.
Bahan A :
6 keping Cheddar Cheese
100gr Mentega ( tanpa garam)
150gr Susu Full Cream
6 biji kuning Telur ( gred A)
100gr Tepung Kek
Bahan B :
6 biji Putih Telur
100gr Gula pasir/kastor
1/4 tsp C.O.Tartar ( kalau xda, boleh ganti dengan 1/2 tsp cuka @ lemon jus)
.
.
Loyang saiz 7 inci
.
.
Bakar Teknik WATERBATH :
160- 180°C selama 60 hingga 80 minit.
Api atas bawah.
Oklah gais.. Selamat Mencuba.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Mudah sangat cara membuatnya dan kos pun tak lah mahal sangat.
Mula-mula cairkan mentega secara water bath.
masukkan 6 cheese keping yang disiat-siat, masuk sekeping demi sekeping
Kacau sampai larut
Masukkan susu cair
6 biji telur, asingkan kuning dan putihnya
Tunggu agak sejuk, masukkan kuning telur sebiji dan kacau. Ulang sehingga abih 6 kuning telur.
Dalam mangkuk 2, putar putih telur sehingga separuh kembang.
Masukkan gula 1/2 dan putar lagi.
Masukkan lagi baki 1/2 gula dan putar sehingga kembang, menjadi meringue bertanduk.
Masukkan 1/3 meringue ke dalam mangkuk 1
dan kaup balik
Masukkan 1/3 lagi meringue dan kaup balik.
masukkan 1/3 baki meringue lagi dan kaup balik
Tuang adunan ke loyang 7 inci, digris bahagian dalam, sebelum lapik kertas minyak
Tuang 3/4 loyang
bakar dalam oven yang telah dipanaskan (kira-kira 20 minit) terlebih dahulu
suhu 170C (dalam resepi asal 160-180C)
api atas bawah
rak paling bawah
secara water bath
0 comments:
Post a Comment