Monday, 8 February 2021

KURMA DAGING





BAHAN KISAR:

1 labu bwg besar saiz besar

5 ulas bwg putih

setengah inci halia

1st lada hitam biji


BAHAN TUMIS:

bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis

bawang besar dihiris

halia dihiris nipis


1. Panaskan minyak dlm periuk

2. Tumis bhn tumis

3. Tumis bahan kisar

sampai pecah minyak

Masukkan 4 sudu besar rempah kurma ADABI yg dibancuh sedikit air.. 

##Rempah kurma jgn terlalu banyak nanti pahit...Sentiasa kena rasa.. dan biasanya rempah kurma dah ada garam dia masin... #

Kacau sampai pecah minyak.

Boleh tambah kiub lembu

tambah sikit air.

Masukkan daging yg dihiris. Kacau

Masukkan 3 sudu besar utk cepatkan daging  lembut.

Tambah 1 asam keping

Bila daging separuh empuk, tambah santan.

Kacau sebati

Masukkan kentang dan cabai besar dipotong.

Dah empuk, tutup api..





0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design