BAHAN KISAR:
1 labu bwg besar saiz besar
5 ulas bwg putih
setengah inci halia
1st lada hitam biji
BAHAN TUMIS:
bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis
bawang besar dihiris
halia dihiris nipis
1. Panaskan minyak dlm periuk
2. Tumis bhn tumis
3. Tumis bahan kisar
sampai pecah minyak
Masukkan 4 sudu besar rempah kurma ADABI yg dibancuh sedikit air..
##Rempah kurma jgn terlalu banyak nanti pahit...Sentiasa kena rasa.. dan biasanya rempah kurma dah ada garam dia masin... #
Kacau sampai pecah minyak.
Boleh tambah kiub lembu
tambah sikit air.
Masukkan daging yg dihiris. Kacau
Masukkan 3 sudu besar utk cepatkan daging lembut.
Tambah 1 asam keping
Bila daging separuh empuk, tambah santan.
Kacau sebati
Masukkan kentang dan cabai besar dipotong.
Dah empuk, tutup api..
0 comments:
Post a Comment