Saturday, 27 February 2021

Lunch Mee kuah daging

Dalam 1 periuk:

Rebus 5 ketul daging yg dipotong kiub ( 4x3cm) besar2 + kentang yg telah dicuci, tak perlu buang kulit.

Nak cepat empuk, letak 5 sudu besi dlm tu...

Rebus sampai daging empuk.


Dalam periuk kedua, utk buat kuah:

1. Tumis bahan blend ( 1 bwg besar + 5 bwg putih + 3 bj tomato + 2sb cabai mesin) sampai pecah minyak.

2. Bila dah kering, tambah cuka + sos tiram.

3. Masukkan fishball. Kemudian masukkan semua 5 ketul daging  yg direbus tadi.

4. Masukkan air rebusan dari periuk 1.

5. Tambah garam.

6. Masukkan kentang (dari periuk 1 yg telah dibuang kulit dan diblend) utk pekatkan kuah.

7.Kalau perlu, masukkan sos tomato.

8.Masukkan tomato ceri yg dibelah 4 memanjang dan batang seleri.

Tunggu didih.

Siap.






Pelakon tambahan:
daun sup + daun bawang
tauge yg dicelur sekejap
telur puyuh
daging dlm kuah tadi dihiris  nipis
cabai besar
limau nipis
bwg goreng
cabai jeruk







0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design