2.Lumur garam pada ikan.
3.Sumbat serai dan daun limau yg diketuk ke dlm ikan atau bawah ikan.
4. Tumbuk 3 cili padi hijau + 2 cili merah + serai + halia + bwg putih.
5.Sapu ikan dgn perahan limau nipis.
6.Lumurkan bahan tumbuk pada ikan.
7.Bancuh setengah sb tepung jagung dan tuang sikit di bawah ikan dan keliling ikan. Bancuhan jgn pekat, mesti agak cair.
8. Tuang sos ikan dan serbuk pati ayam ke atas ikan. Boleh letak jus limau nipis sedikit..
9. Tabur tomato yg dipotong kiub ke atas ikan.
10. Kukus hampir masak. Kalau air keliling kurang, boleh tambah baki bancuhan tpg jagung tadi
11. Hias dgn bwg besar dipotong + carrot dipotong nipis memanjang + cili padi dihiris + cili merah dihiris.
12. Teruskan kukus hingga masak.
13.Hias dgn daun sup dan boleh taburkan bawang putih yg digoreng dgn minyak yg sedikit
0 comments:
Post a Comment