Ayam Bakar:
Seekor ayam dicuci dan dicucuk2 dgn pisau
Lumurkan ayam dgn garam + kunyit
Bhn blend tanpa air:
bwg besar+ lengkuas+ halia+ serai+ jintanmanis+ jintanputih+ bijiketumbar
Keluarkan bhn yg telah diblend + lada hitam kasar + serbuk paprika + oregano + ajishio
Lumur ayam dgn bhn blend. Sumbat ke celah2 dan perut ayam.
Potong kentang yg telah dibersihkan kulitnya.
Susun tepi ayam dlm dulang pembakar.
Parut mentega di atas ayam dan sekelilingnya.
Masukkan sedikit air/minyak ke dlm dulang supaya tidak terlalu kering bila dibakar nanti
Perap 2 jam
Bakar ayam di rak paling bawah.
Suhu 240.
1 jam
Api atas bawah.
Jika air dlm dulang kering, tambah sikit-sikit.
Kalau agak kering, parut mentega di atasnya.
Ikan galah masak lemak hijau
Bendi masa air.
0 comments:
Post a Comment