Wednesday, 14 April 2021

Buka puasa hari 2

Nasi beriani daging + gulai udang labu air



Tumis hirisan bwg besar + bwg putih + halia
+ halba campur sampai layu...
+ 1 sb cabai mesin
tunggu masak
+ 1 bungkus rempah ikan dicampur air
masak sampai pecah minyak
+ sikit air jika perlu
selepas rempah kering dan pecah minyak,
+ sikit air asam jawa
+ garam
+ 1/2 kotak santan
+ hirisan labu air
tunggu labu air hampir empuk
+ udang
tunggu didih
tutup api.

 
Nasi beriani daging

Tumis 2 sb minyak sapi
+ hirisan halia + bwg besar
+ 4 sekawan sampai bwg layu kekuningan
+ 3 sb rempah beriani yg telah dibancuh dgn sikit air(saya guna rempah kurma sbb baru perasan rempah beriani habis..)
tunggu pecah minyak
+ 2 sb sos tomato
+ sikit garam
+ 1/3 susu cair
+ hirisan daging yg telah direbus.(rebus daging bersaiz besar, ketuk2 dgn belakang pisau supaya cepat empuk.. lepas hampir empuk.. tutup api dan potong kiub)
+ hirisan tomato
+ 5 cwn air rebusan daging
pastu masukkan 1 mangkuk beras taj mahal( basmati xsempat beli/
Kacau dan masak mcm masak nasi biasa..







0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design