Resepi asal dari Che Nom.
Terima kasih...
Saya kongsikan di sini untuk memudahkan rujukan...
Bahan-Bahan:
- Bahan-bahan untuk kisar halus(A) :
- 6 ulas bawang putih
- 3-4 biji bawang merah
- sedikit air
- Bahan-bahan untuk air rebusan(B) :
- kulit udang (dari 10-15 ekor udang)
- anggaran 3 cawan air
- Bahan-bahan untuk sos char kuey teow:
- Sedikit minyak utk menumis
- Bahan (A)
- 2 senduk cili kisar
- 1/4 cawan kicap manis
- 6 sudu besar kicap cair
- 4 susu besar sos tiram
- Bahan (B)
- 1 kiub ikan bilis
- 1 sudu besar petis (boleh ganti 1/2 sudu kecil belacan kalau takde)
- garam
- gula
- Bahan-bahan untuk char kuey teow:
- sedikit minyak
- 1 pek kuey teow (jenis halus)
- 1 ikat kuchai
- 1 mangkuk taugeh
- telur
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk sos char kuey teow:
- Buang kepala udang, dan rebus 10 minit.
- Tuang dalam blander dan kisar halus kulit udang.
- Kemudian tapis airnya, hampas kulit udang boleh buang.
- Cincang kasar bawang merah dan bawang putih.
- Masukkan dalam blander, tambah sedikit air dan kisar halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus.
- Masukkan cili kisar.
- Masak hingga pecah minyak.
- Tambah kicap manis, kicap cair, sos tiram, sos tomato (boleh ganti asam keping atau cuka) dan semua air rebusan udang tadi.
- Tambah kiub ikan bilis.
- Tambahkan petis (boleh ganti dgn sedikit belacan).
- Masak sampai mendidih.
- Tambah garam dan gula secukup rasa.
- Cara-cara untuk menggoreng char kuey teow:
- Bilas kuey teow dengan air dan tapis.
- Bersihkan kuchai dan hiris memanjang.
- Panaskan minyak.
- Masukkan udang dan kacau sampai kulit udang bertukar merah.
- Masukkan dua senduk sos char kuey teow.
- Tambah 4-5 senduk air.
- Kuey teow sejemput.
- Masukkan taugeh dan kuchai.
- Last sekali telur.
Tips:
- Char kuey teow perlu masak asing-asing untuk sorang makan baru sedap.
- Tambah lebih air atau sos char kuey teow kalau nak lebih kuah.
0 comments:
Post a Comment