Hari ni banyak kelas PdPr..
Tapi masak pun banyak jenis jugak...
Mula dari pagi ke market.. balik basuh dan simpan semua bhn basah dan sayur..
Masak utk makan tgh hari, tomyam ayam + ikan seludu + sayur campur
PdPr kelas Tingkatan 3 dan 5...
Tengah hari hiris daging utk merendang.
Teringin makan lemang tepi jalan... Jadi buatlah rendang dulu.. esok nk cari lemang,harap ada lagi dijual raya ke 7 ni, dgn PKP pulak..
PdPr kelas Tingkatan 2.
Ptg macam teringat nak mempizza sbb capsicum, mushroom, cheese dan sos prego yg balance hari tu masih ada.
Pukul 3.30 ptg buat doh pizza.
Jam 4.30 minta anak2 sediakan semua bahan, potong dan canai doh dalam acuan.
Anak3 semua puasa 6.. mak ayah ja xpuasa.. haha
Jam 6.30 dah boleh makan pizza..
Rendang? Malam nanti simpan petiais.. Esok dpt lemang baru panaskan..
Walaupun letih tak boleh nak tidur awal pulak..Mata ni tak mau pejam.
Makanya, melayan movie Great White.
Last jam 12 jugak baru tidur..
RESEPI PIZZA (dlm 2-3 keping 8inci ikut ketebalan)
DOH
Bhn A (dalam mangkuk besar)
3 atau 4 cwn tpg roti/high protein flour/tepung gandum baker's choice
+ 1 paket instant yis (mauripan) 11g
+ 1sk bread improver (kalau ada..)
+ 1 sk bread softener / pelembut roti
#Gaul sekata dan buat lubang di tengah.
Bhn B (dlm gelas)
315 ml air suam
+ 3 sb minyak masak
+ 1 sk gula
+ 1 sk garam
#Kacau sampai gula dan garam larut
1. Tuang sikit-sikit larutan B ke A dan uli sekata tepung tu.. guna tangan je..
2. Kalau berketul, tuang lagi larutan B sikit2 sampai habis dan terus uli sampai x melekat kat tgn.
*Kalau masih melekat, tambah tpg roti skit2 atau kalau xcukup air, tambah air suam skit lagi.. agak- agak.
3. Agak dah sebati, masukkan adunan yg diuli tadi ke plastik bersih.. uli doh dlm plastik, pakai tangan, ramas-ramas plastik tu sampai tekstur adunan nampak sekata, halus & licin. Dlm 3-5 minit je..
4. Keluarkan adunan dari plastik dan letak balik dlm mangkuk tadi.
*Gelek-gelekkan kiri kanan mangkuk tu supaya doh bulat elok / jd mcm otak...
5. Dah jadi btk otak, tutup mangkuk tadi dgn tudung periuk melengkung atau kain. Biarkan 45 minit - 1 jam utk doh naik 2 kali ganda.
6. Lepas tu, ramas doh utk keluarkan angin. Bahagikan kpd 2 doh bulat2..
(utk bg xmelekat kat tangan, sapu sikit tepung kat tmpt nak canai.)
Boleh canai ke dlm acuan pizza.. jgn canai terlalu tebal, sbb nanti doh akan naik lagi..
7. Dah canai dlm acuan, cucuk2 permukaan doh dengan garpu (utk elak gelembung bila dibakar) Biarkan dlm 10min lagi utk dia naik.
8. Panaskan dulu oven 180 C.. Dah panas, Bakar doh di tingkat tengah, api atas bawah dlm 10 minit, ikut panas oven masing2.. *doh akan naik lagi..
9. Agak doh masak / separuh masak, keluarkan dr oven.
TOPPING
🍕sapu permukaan doh dgn sos PREGO MUSHROOM
🍕tabur serbuk OREGANO
🍕letak BWG HOLLAND,
🍕 MUSHROOM yg dlm tin,
🍕AYAM yg telah distim/digoreng minyak sikit dan dipotong nipis
🍕CARROT yg dipotong nipis
🍕parut sikit MOZARELLA cheese / cheddar cheese
🍕Boleh renjis sos prego lagi + oregano
🍕masukkan lagi bhn2 lain (SOSEJ/ BROKOLI/CAPSISUM TRAFFIC LIGHT/BATANG SELERI dll)
🍕Last, letak mozarella dan cheddar lagi..atau parmesan..
Panaskan dulu oven 180 C.
Bakar pizza dlm 15 -20min api atas bwh.. kalau nak toping atas garing sikit, adjust api atas...
Siap!!
Tips:
❌Topping jgn boh byk2 tebai sgt cth sos prego atau bhn2 sayur lembik mcm tomato dll, nanti pizza berair...
*mozarella dan parmesan nk bg ada efek tarik2 tu .😁
*air suam jgn terlalu panas, ia akan mematikan yis.. begitu juga garam yg terlebih akan menjadikan yis kurang aktif.
*doh boleh disimpan dlm peti ais utk diuli keesokan, ia akan naik pelan2.. pizza-base perlu dibakar separuh sblom simpan dlm freezer.
🍕CARROT yg dipotong nipis
🍕parut sikit MOZARELLA cheese / cheddar cheese
🍕Boleh renjis sos prego lagi + oregano
🍕masukkan lagi bhn2 lain (SOSEJ/ BROKOLI/CAPSISUM TRAFFIC LIGHT/BATANG SELERI dll)
🍕Last, letak mozarella dan cheddar lagi..atau parmesan..
Panaskan dulu oven 180 C.
Bakar pizza dlm 15 -20min api atas bwh.. kalau nak toping atas garing sikit, adjust api atas...
Siap!!
Tips:
❌Topping jgn boh byk2 tebai sgt cth sos prego atau bhn2 sayur lembik mcm tomato dll, nanti pizza berair...
*mozarella dan parmesan nk bg ada efek tarik2 tu .😁
*air suam jgn terlalu panas, ia akan mematikan yis.. begitu juga garam yg terlebih akan menjadikan yis kurang aktif.
*doh boleh disimpan dlm peti ais utk diuli keesokan, ia akan naik pelan2.. pizza-base perlu dibakar separuh sblom simpan dlm freezer.
RENDANG DAGING
Kisar agak kasar...
2 bwg besar
+ 6 bwg putih
+ 10 cabai kering yg dh direbus
+ 1 btg serai
+ 1 inci halia
+ 1inci lengkuas
+ sikit jintas manis
Panaskan minyak dlm periuk,
masuk bhn kisar
gaul hingga pecah minyak
+ sikit air asam jawa
+ 3per4 kg daging yg dh dihiris
Masukkan 2 sudu besi supaya cepat empuk
Kacau sentiasa..
Tambah sikit air jika perlu.
+ garam
+ gula
Bila daging hampir empuk,
+ 1 kotak santan
Kacau sebati.
+ 1 sb kerisik
Tunggu agak kering, sentiasa kacau.
Last + hirisan daun kunyit.
0 comments:
Post a Comment