Tuesday, 13 July 2021

Pulut sekaya

 PULUT SEKAYA PANDAN DARI FACEBOOK

Loyang 7 inci


Bahagian bawah(pulut)

Sukat 1 cawan  pulut susu, basuh rendam 15-30 minit.

Kukus pulut bersama 1cawan santan cair bersama 1/2 sudu kecil garam.

(Nisbah santan cair: 1/3 santan pekat + 2/3 air) 

Kukus selama 25 minit. Sebatikan dan tekan rata.


Bahagian atas(hijau)

Blend 4 helai daun pandan, 1 inci kulit kayu manis bersama setengah cawan air.

Tapis. Campurkan santan pekat bersama air pandan tadi dan jadikan 1 1/2 cawan, jika tak  nak berdadih dan potong cantik boleh kurang kan sukatan ni 

Masukkan setengah cawan gula

Masukkan 3 sudu besar tepung gandum

Masukkan pewarna hijau sikit jika perlu


Mangkuk berasingan

Pukul 2 biji telur hingga kembang dan masukkan ke dalam adunan tadi.

Masak dia atas api hingga pekat sedikit.

Tuangkan keatas pulut tadi. Kukus 20 minit atau hingga masak. 


Sukatan timbang


Bahagian bawah

200 gm pulut

210 gm santan cair(110 gm santan pekat 100 gm air)jika nak keras kurangkan air

1/2 sdk garam


Bahagian atas

15 gm daun pandan

50 gm air

1 inci kulit kayu manis


70 gm gula castor

315 gm santan pekat yg  dicampur air daun pandan mesin tadi.(campur dua-dua jadikan 315gm) 

20 gm tepung gandum

2 biji telur a


Pewarna jika perlu.

















0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design