Sunday, 5 September 2021

masak2 hari ahad

Gulai kepala ikan

Tumis bwg besar + halia potong nipis
+ halba campur
+ daun kari
+ 2sb cabai mesin
Tunggu cabai masak
+ 1 bungkus rempah ikan AWEENA yqng ttelah digaul dgn sikit air
Kacau atas api slow sampai rempah masak dan pecah minyak.
+ air asam jawa
+ santan
+ garam
+ kepala ikan
tunggu didih
+ bendi
+ tomato







Siput retak seribu masak sambai

Basuh siput dan rebus dgn air araa tinggi sikit dari siput.
Lepas didih, toskan siput.

Dalam kuali lain, tumis bwg putih + halia
+ 3 sb cabai mesin
+ sos tiram
Tunggu masak sambai
masukkan siput yg telah direbus tadi
Kacau sebati.
Siap




0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design