Monday, 11 October 2021

Keautiau boat noodle




Harga di Padang Besar antara RM8 hingga RM10 sebotol. Ada 2 perisa.. yg original dan pedas.


Keautiau celup thai

1. Tumis 5bwg putih diketuk kasar + bunga lawang + cengkih

2. Tambah air + serai + halia + lengkuas yg dipotong serong + 1 kiub ayam + akar ketumbar /akar daun sup

3. Tunggu didih + 3 ketul besar ayam 

4. Masukkan 1 senduk perencah thai boat noodle. (hampir 1/3 ke 1/2 botol thai boat noodle)

5.Tambah fishball. Biar didih

6.Last, masukkan batang daun sup.

Siap kuah.


Keautiau dicelur air panas dan toskan

Bahan tambahan:

daun sup / kangkung, taugeh tak perlu celur, limau nipis, bwg putih serbuk, kacang tanah, cabai jeruk

Jeruk cabai merah mesin:

Blend cuka + gula + garam + sikit air masak

Agak2 gula garam hancur, + cabai melaka / besaq merah + 2 ulas bwg putih.. Blend sekejap saja, jgn sampai halus sangat.. Tekstur cabai mesti agak kasar... Siap!


Tumis bwg putih + bunga cengkih + lawang

+ air + kiub ayam + serai + halia + lengkuas + akar ketumbar


+ 3 ketul besar ayam, nanti nak makan baru potong2 



+ 1 senduk perencah thai boat noodle

+ fishball


+ batang daun sup @ seleri

keautiau + bwg putih + kacang + cabai jeruk + limau nipis + cabai + daun sup + taugeh
























0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design