Harga di Padang Besar antara RM8 hingga RM10 sebotol. Ada 2 perisa.. yg original dan pedas.
Keautiau celup thai
1. Tumis 5bwg putih diketuk kasar + bunga lawang + cengkih
2. Tambah air + serai + halia + lengkuas yg dipotong serong + 1 kiub ayam + akar ketumbar /akar daun sup
3. Tunggu didih + 3 ketul besar ayam
4. Masukkan 1 senduk perencah thai boat noodle. (hampir 1/3 ke 1/2 botol thai boat noodle)
5.Tambah fishball. Biar didih
6.Last, masukkan batang daun sup.
Siap kuah.
Keautiau dicelur air panas dan toskan
Bahan tambahan:
daun sup / kangkung, taugeh tak perlu celur, limau nipis, bwg putih serbuk, kacang tanah, cabai jeruk
Jeruk cabai merah mesin:
Blend cuka + gula + garam + sikit air masak
Agak2 gula garam hancur, + cabai melaka / besaq merah + 2 ulas bwg putih.. Blend sekejap saja, jgn sampai halus sangat.. Tekstur cabai mesti agak kasar... Siap!
0 comments:
Post a Comment