Mee rebus
4 ubi kentang dicuci, buang kulit dan rebus bersama daging sampai empuk. Ketepikan.
Rebus kulit udang dan kepala udang fresh. Kemudian blend sampai lumat dan tapis..
Blend 5 cabai kering, bwg besar, 5 bwg putih, 2 bj tomato
Cara2 :
Dalam periuk, panaskan minyak
+bhn blend tadi (5 cabai kering, bwg besar, 5 bwg putih, 2 bj tomato). Kacau.
+kiub ayam, cuka, sos tomato, sos cili, sos tiram, garam
+ fishball. Kacau2
+ 1 cawan Tapisan Air blend kepala, kulit udang fresh tado
+ hasil blend ubi kentang + air
+ 15 ekor udang yg telah dibuang kulit & kepalanya, yang diblend + air.. Blend sekejap jer supaya udang tidak halus, biar kasar dan masih nampak rupa udang..
+ sikit air kalau perlu.
last masukkan hirisan memanjang 1 biji tomato
Tunggu didih, siap!
0 comments:
Post a Comment