Thursday, 14 April 2022

Iftar Day 12

Mee rebus

4 ubi kentang dicuci, buang kulit dan rebus bersama daging sampai empuk. Ketepikan.

Rebus kulit udang dan kepala udang fresh. Kemudian blend sampai lumat dan tapis.. 

Blend 5 cabai kering, bwg besar, 5 bwg putih, 2 bj tomato


Cara2 :

Dalam periuk, panaskan minyak

+bhn blend tadi (5 cabai kering, bwg besar, 5 bwg putih, 2 bj tomato). Kacau.

+kiub ayam, cuka, sos tomato, sos cili, sos tiram, garam

+ fishball. Kacau2

+ 1 cawan Tapisan Air blend kepala, kulit udang fresh tado

+ hasil blend ubi kentang + air

+ 15 ekor udang yg telah dibuang kulit & kepalanya, yang diblend + air.. Blend sekejap jer supaya udang tidak halus, biar kasar dan masih nampak rupa udang..

+ sikit air kalau perlu.

last masukkan hirisan memanjang  1 biji tomato

Tunggu didih, siap!



















0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design