Tgh hari pi makan kenduri di Tok Kayaman, sebelah rumah tok wa kassim..
Akak dan kawan akak smkap
Bergambar dpn rumah ttadisional
pagi tu breakfast nasi daging di rumah.
Rujukan resepi nasi daging utara:
https://myresepi.com/resepi-nasi-daging/
Terima kasih kepada tuan empunya resepi...
Saya kongsikan di sini utk rujukan sendiri ya..
Bahan-bahan:
- Daging (direbus empuk dan ketepikan
- Beras basmathi 3 pot (rendam 30 minit)
Bahan tumisan:
- 2 sudu minyak sapi + minyak masak 2 sudu
- Bawang besar 2 biji*
- Bawang putih 6 ulas*
- Halia 3 inchi*
Mayang halus bahan bertanda (*)
- 4 sekawan (kulit kayu Manis/bunga lawang/bunga cengkih/buah pelaga)
- Rempah kurma 2 sudu
- 2 helai daun pandan
- Tomato 2 biji
- Susu cair 3/4 tin
- 3/4 sudu penuh garam
- Sedikit cukup rasa
- Air rebusan daging
- Daun ketumbar
Cara-caranya:
- Tumiskan 4 sekawan, bahan bertanda (*) yang dimayang sehingga garing. Kemudian masukkan daun pandan dan rempah kurma.
- Masukkan air rebusan air 4 ½ cawan pot yang sama dan susu cair. Didihkan sekejap, kemudian masukkan garam, cukup rasa dan tomato.
- Toskan beras basmathi ke dalam periuk nasi. Masukkan tumisan dan daging yang sudah direbus empuk.
- Akhir sekali, bila nasi dah masak baru masukkan daun ketumbar. Nasi akan elok gebu dan wangi.
- Nasi jangan dikacau semasa sedang masak untuk elakkan beras patah. Resipi ini nasi sedikit lembut. Kalau nak nasi berderai kurangkan 1/2 cawan air rebusan daging.
air asam kerisik
ayam shitake black pepper
acar timun carrot
sup ayam
Masak ayam shitake black pepper
goreng ayam yg disalut garam kunyit dulu
bwg putih, bwg besar, halia
cabai hidup, cabai kering dihiris
cendawan shitake
sos tiram, kicap, serbuk lada hitam
daun ketumbar
Malam pi guardian beli skincare dan makan di resto tomyam pedaih
0 comments:
Post a Comment