1. Bersihkan 5 bj kentang. Tak perlu buang kulit.
2. Potong kentang dalam bentuk wedges. Boleh cucuk-cucuk dengan garfu supaya rasa meresap.
3. Dalam mangkuk:
+ 5 sb tpg gandum
+ 1 sb tpg beras (setengah sudu besar)
+ 1 sb tpg jagung
+ 1/2 st garam
+ serbuk lada hitam / serbuk kari
+ serbuk bwg putih / bwg putih ditumbuk halus
Gaul sebati semua bahan ini.
4. Dalam tuperware berpenutup, masukkan (2) ke dalam (3). Gaul sebati / goncang bekas supaya tepung menutupi kentang.
5. Panaskan minyak secara deep fry.
6. Bila minyak dah panas, goreng kentang tersebut. Biar masak (perang) sebelah dahulu, baru alih.
#boleh cicah dengan nanchos/cheese/sos/mayonnaise.
#Kalau guna tepung bestari, saya hanya tambah 1sb tpg jagung dan 1sb tpg beras.
0 comments:
Post a Comment