Resepi asal dirujuk dari blog http://sariyusa.blogspot.com/2013/06/puding-triffle-pengantin.html
Puding Triffle Pengantin
Resepi Asal : DaniaElyza @myresepiSumber & Olahan : Alam Sari
Saya olah juga resepi ni ikut kesesuaian sendiri:
Bahan-bahan Lapisan Bawah/ Kek :
- 1 buku kek swiss roll perisa pandan
- 1 tin buah pic (ambil airnya sedikit)
- Potong kek swiss roll dan susunkan di tepi bekas yang lutsinar hingga menutup dasar bekas.
- Renjiskan air dari tin buah pic tadi. Ketepikan.
- 1 tin susu cair (boleh ganti dengan 380 ml sebarang susu kotak plain)
- 2 sb gula pasir
- 4 sb tepung kastard
- 400 ml air
- Dalam periuk, masukkan susu + gula. Kacau guna api sederhana. Sampai gula larut.
- Bancuhkan tepung kastard + air sehingga sebati. Tuangkan dalam periuk di (1) tadi.
- Kacau sehingga betul-betul pekat dan adunannya meletup-letup.
- Tutup api. Terus tuang ke atas lapisan kek sehingga menutupi keseluruhan kek sehingga ke dinding bekas.
- 1 kotak Jeli Nona (Perisa Rasberry atau Strawberry)
- 400 ml air
- Panaskan air sehingga mendidih. Tutup api.
- Masukkan serbuk jeli nona. Kacau cepat sehingga larut dan terus tuangkan ke atas lapisan kastard.
- Hirisan buah pi, Strawberry,laici. koktel (Boleh susun dulu bahan hiasan atas kastad tadi sebelum tuang jeli ke atasnya).
Tips:
#Jangan terlalu banyak tuang air ke atas kek, cukup sekadar merenjis basah sikit2saja.
#Tuang lapisan kastad hingga menutupi keseluruhan permukaan kek. Jangan biar ada ruang walau sedikit pun.
#Lapisan kastad jangan dibiar sejuk sebelum tuang jeli, kerana jika kastad dah sejuk, lapisan akan tidak melekat / terlerai.
0 comments:
Post a Comment