Panaskan kuali.
+ 3 sb minyak sapi
+ Tumis fantastic four
+ tomato yg dipotong kiub (kalau ada)
+ bhn blend ( bwh besar, bwg putih, halia)
Kacau sampai naik bau
+ bancuhan rempah beriani + rempah kari ayam
Kacau sampai pecah minyak
+ kiub ayam + garam
+ setengah cwn susu cair
Kacau sebati
Masukkan ketulan ayam (yg dipotong 8)
Gaul sebati dgn rempah
Kalau kering, tambah air panas.
Masak sampai ayam separuh atau 3/4 masak.
Tutup api dan biar sejuk.
NASI:
Basuh 2 cwn beras taj mahal / basmati dan toskan.
+ air rempah tumisan ayam tadi dan tambah air 2 ruas jari.
Kacau supaya rempah sebati dgn beras.
Last sekali, bhgn atas, letakkan ketulan ayam tadi.
Masak dlm rice cooker macam biasa.
Bila dh masak, gaulkan guna senduk kayu.
Boleh tabur gajus, kismis dan bwg goreng atas nasi sebelum dihidang.
ACAR KUBIS:
Dalam bekas berpenutup, masukkan...
+ kubis dipotong memanjang halus-halus.
+ cili besar dipotong serong
+ carrot dipotong memanjang halus-halus
+ cuka
+ gula
Gaul / goncang bekas supaya sekata.
Simpan 1 jam atau lebih dlm peti ais.
Boleh dihidang dgn nasi.
SAMBAL BELACAN:
Tumbuk sampai lumat..
2 cili besar
6 cili padi
1 inci belacan
Dah lumat, masukkan asam jawa dan tumbuk lagi.
Last, letak air suam dan kacau semua sebati.
Boleh letak hirisan bwg besar / hirisan tomato
Sudukan ke dlm mangkuk utk dihidang.
Boleh dihidang dgn papadom dan tempe juga...
sambal tumis udang petai
0 comments:
Post a Comment