Wednesday 20 May 2020

SAMBAL UDANG PETAI DAN BILIS KENTANG



Panaskan minyak. 
+ bhn kisar (cili kering + bwg putih + bwg merah + belacan)
Tunggu pecah minyak. 
+ air asam jawa
+ gula
+ 2 sb sos tiram
Tunggu mendidih dan kering.
+ sedikit air panas
+ petai
+ udang


SAMBAL PEDAS BILIS KENTANG



Kentang
1. kentang 3 biji dibuang kulit dan dihiris nipis nipis
2. letak sedikit garam pada kentang dan dihiris tadi
3. Goreng hirisan kentang secara deep fry dan minyak betul betul panas.
4. Bila dah garing,angkat dan toskan minyak.

Ikan Bilis
1. Ikan bilis 2 cawan direndam air panas sekejap, pastu toskan
2. Goreng secara deep fry dlm minyak yg panas.
3.Kacau dan angkat bila minyak dah tak bebunyi, maksudnya bilis dah garing. Toskan minyak.

Sambal
 Panaskan 4 sb minyak.
+ halia yg dihiris nipis memanjang
+ 6 sb cili kisar
Masak sampai pecah minyak
+ air asam jawa
+ gula
Masak sampai agak kering.
Tutup api.

GAUL:
Pastikan kentang, ikan bilis dan sambal sudah sejuk (kalau masih panas, nanti kalau nak simpan tak rangup, ikan bilis akan cepat lembut, tak garing)

Satukan ikan bilis yg digoreng tadi + hirisan kentang goreng  + sambal. 
Gaul sebati.





0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design