Saturday, 23 May 2020

KUAH LODEH UNTUK LONTONG

Menu Raya Aidil Fitri PKPB 2020








Kisar (A)
  • 8 bawang merah / 1 labu bwg besar
  • 3 bwg putih
  • kunyit
  • segenggam udang merah kering / ikan bilis
  • halia setengah inci
  • lengkuas setengah inci

Cara:
Panaskan periuk + 3sb minyak
+ bahan kisar (A)  + 2 serai diketuk + 2 asam keping. Kacau sampai agak kering supaya bahan kisar betul-betul masak
+ air setengah cwn
+ santan 1 cwn. Kacau sentiasa.

+ sengkuang (yg dipotong pjg)
+ carrot (dipotong pjg)
+ terung (dipotong serong)
Kacau sekejap. Jangan sampai empuk.

+ santan 1 cwn
+ fucuk (yg telah direndam dahulu)
+ air 1 cwn
+ su'un (yg telah direndam dahulu)
+ 1 kiub ikan bilis

+ kubis potong
+ udang (buang kulit / buang kulit badan saja kulit ekor tinggal)
+ serbuk kunyit
+ tauhu (yg telah digoreng dan dipotong)
+ tempe (yg telah digoreng dan dipotong)
+ cabai besar potong serong

+ garam

*kalau cair, tambah santan lagi in between..
*kalau pekat, tambah air in between.
*kuah lodeh  mesti agak pekat, jika terlalu cair, x best
*hidang dengan nasi impit dan sambal ikan bilis

SAMBAL IKAN BILIS
1. Basuh 2 genggam ikan bilis.
2. Blend bwg besar + bwg putih + cili kering + belacan.
3. Tumis bhn blend.
4. Masukkan air asam jawa.
5. Biar kering sedikit, masukkan ikan bilis tadi. (ikan bilis dah masin, masukkan garam jika perlu shj)
6. Masak sampai sambal agak kering.

0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design