Resepi utk 1 kg daging:
Tumis 4 bwg merah + 4 bwg putih dihiris + bunga lawang + cengkih + kulit kayu manis + buah pelaga + 5 tangkai daun kari tua + halia dihiris nipis.
Tumis semua sekali sampai kuning dan garing.
+ 3 sb cili kisar. Kacau sampai masak
+ 1 labu bwg besar yg telah diblend dengan setengah inci halia
+ serbuk kari yg telah digaul dgn air + sedikit serbuk cili
Kacau sampai pecah minyak
Kalau pekat sangat, + sikit air
Biar dia pecah minyak banyak kali
+ daging yang dipotong halus / besar tapi nipis
**Boleh masukkan 2 sudu besi utk cepatkan proses daging lembut.
Kacau sebati
Bila setengah empuk,
+ air asam jawa
+ kerisik 2 sb
+ garam
+ santan cair
Biar daging empuk
Akhir sekali, + santan pekat 1 mangkuk
0 comments:
Post a Comment