Dalam kuali...
+ 1 tin susu cair
+ 1 tin jagung manis
+ 2 1/2 cwn air
+ 3 8per 4 cwn gula
+ 1 1/2 cwn tpg kastad
+ sedikit garam
Boleh tambah 2 sb susu pekat.. (Tak masukkan pun takpe..)
+ sedikit pewarna kuning telur
Kacau sebati semua bahan tersebut guna whisk.
Kemudian, letakkan atas api..
Kacau campuran bahan tadi guna api sederhana.
Kacau guna whisk / senduk kayu lebih mudah.
Kacau sehingga agak pekat.
Perlahankan api.
+ 1 sudu mentega supaya nampak berkilat dan tak melekat pada acuan nanti..
Sentiasa kacau sehingga betul-betul pekat dan naik gelembung.
Selepas naik banyak gelembung pun perlu kacau lagi dlm 10 minit supaya betul pekat, tapi jangan terlalu kering pulak..
Tutup api.
Tuang ke dalan acuan.
0 comments:
Post a Comment