Friday 28 May 2021

Burnt Cheesecake

First time ni nak buat burnt cheesecake yg tgh famous sekarang ni..

Berminat nak cuba sbb bahan dia x byk,  kebetulan cream cheese dan whipping cream anchor saiz kecik tu mmg dh ada..Cumanya, bg yg buat kek payah nak jadi ni, kena lah study hard dan buat byk rujukan.. 

Jenuh juga mencari resepi yg nampak mudah dan senang nak follow.. 

Jadi, utk kali ni, kita cuba resepi ni dulu...

So here we go!!


🧀Basque Burnt Cheesecake🧀

~Bahan~

250g cream cheese (kali ni guna tatura)

setengah cawan gula kastor

setengah sk esen vanila

2 bj telur gred A

125ml whipping cream (guna jenama Anchor yg kotak kecik tu)

1 1/2 sb rata tepung gandum


Steps:

✓Panaskan oven pada suhu 200c api atas bawah

✓Griskan loyang saiz 6'. Lapik baking paper bagi  lebih sikit dari loyang, griskan marjerin pada acuan(baru lapik baking paper)..Ratakan baking paper dalam loyang tu .. Ketepikan..

✓Dalam mangkuk, guna mixer untuk pukul cream cheese (yg dipotong kecik-kecik) dan gula kastor hingga kembang. Dalam 3 minit lebih sikit. Tambah esen vanila.

✓Masukkan dulu 1 biji telur. Pukul sebati, pastu masukkan telur ke2. Pukul lagi hingga sebati. Ketepikan. *tips:jgn masuk kedua dua biji telur sekaligus, nanti berketul.

✓Dalam cawan@gelas, satukan 125ml whipping cream pada suhu bilik + 1setengah sb tepung gandum, kacau rata hingga tidak berketul dengan menggunakan whisk/garpu..

✓Kemudian tuang kedalam mangkuk adunan cheese tadi.. Pukul sebati guna mixer.

✓Tuang ke dalam loyang yg sudah di letakkan baking paper tadi. 

✓Masukkan kedalam oven yang sudah di panaskan. 

✓Bakar selama 1 jam bergantung pada oven masing2.. api atas bawah dengan suhu 200c..  Rak tingkat paling bawah. Guna direct bake (bukan water bath seperti cheese cake lain). 

✓Dah masak, buka sikit pintu oven, dan biarkan kek sejuk dulu baru keluarkan dari loyang.

Resepi ni diolah ikut kesesuaian saya.. Terima kasih dan kredit kepada resepi asal Ainie Syima & Aznie Khasri..

setelah 20 minit dibakar

setelah 30 minit.

45 minit




setelah 60 minit, dah cukup masa dan tutup suis oven. Buka pintu oven utk biarkan kek sejuk dalam oven dalam 15 minit. Tinggi kek akan turun separuh.



isi dia sedap dan lembut macam basah2 skit..

kalau simpan dlm peti ais lg sedap



siap, tapi dpt nipis jer.. saya syak loyang ni 7inci kot..nanti kena beli loyang yg kecik sikit..


0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design