Monday, 4 May 2020

MAC & CHEESE








Rebus:
  • 1/2  bungkus pasta elbow macaroni. Angkat dan toskan.
  • daging cincang / ayam. Angkat dan toskan. 


Panaskan kuali dengan api kecil:
+ 3 sb marjerin
+ 3 sb tepung gandum
Gaul. Ia akan berketul sikit. Gaul cepat-cepat.

+ 1/2 cwn susu full cream. Kacau sebati sampai tak berketul.
+ 3 cwn susu susu full cream @ >. (ikut banyak mana mac nak guna)
Gaul semua sampai smooth.

+ udang / daging cincang / ayam ( yang telah direbus terlebih dahulu)
+ 1 st garam + serbuk blackpepper
Whisk / Gaul lagi.

+ 3 keping cheddar cheese
+ mozarella
Gaul sebati sampai smooth

+ pasta elbow macaroni  tadi.
Gaul semua sebati. (Pastikan tidak terlalu kering, biar berair sikit supaya sedap dan cair melekat bila bakar nanti)

Bakar
Tuangkan semuanya dari kuali tadi ke acuan pembakar.
Tabur mozarella dan cheddar
Panaskan oven terlebih dahulu 180C.
Bakar 180C - 200C selama 30-40 minit (agak-agak)
#Letak di rack paling bawah.

0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design