Rebus:
- Brokoli...... Rebus. Angkat dan toskan.
- Carrot...... Rebus. Angkat dan toskan.
- Jagung...... Rebus. Angkat dan toskan.
- 3 ekor Ketam..... Potong 2. Dapat 6....... Rebus. Angkat dan toskan.
- 1/2 kg Kupang / Siput Lala..... Rebus. Angkat dan toskan.
- 1/2 Kerang.... Rebus. Angkat dan toskan
Bahan A (Hiris halus)
- Separuh bawang besar
- 3 bawang putih + 3 bawang merah
- 1 inci halia
Bahan B (Blend)
- 1 1/2 bawang besar
- 5 bawang merah
- 1 inci balia
- sedikit udang kering (kalau ada)
Cara-cara:
1. Dalam kuali besar
+ 2 sb marjerin + minyak utk menumis
2. Masuk Bahan A. Tumis sampai layu. (boleh masukkan daun kari)
3. + Bahan B sampai naik bau.
4. + 3 sb cili kisar. Kacau.
+ serai
+ 1 bungkus serbuk kari ikan. Kacau sampai pecah minyak.
5. + 1/4 cawan sos BBQ + 1/4 cwn sos tiram + sos cili + jus perahan limau
+ kiub ayam / stok ayam + lada hitam yang ditumbuk kasar
= Kacau sebati
+ 2 cili kering yang dipotong 2 memanjang
+ kicap manis
+ 1 cwn air panas (adjust jgn pekat sgt, jgn cair sgt)
Kalau perlu tambah bancuhan tepung jagung utk pekatkan kuah.
6. + gula + garam + sotong + udang. Gaul.
7. + ketam + kerang + kupang yang telah direbus tadi. Gaul sebati.
8. Tuang dan hidangkan. Tabur brokoli, carrot dan jagung tadi.
0 comments:
Post a Comment