RESEPI PIZZA (dlm 2-3 keping 8inci ikut ketebalan)
DOH
Bhn A (dalam mangkuk besar)
3 cwn tpg roti/high protein flour/tepung gandum baker's choice
+ 1 paket instant yis (mauripan) 11g
+ 1sk bread improver (kalau ada..)
+ 1 sk bread softener / pelembut roti
#Gaul sekata dan buat lubang di tengah.
Bhn B (dlm gelas)
315 ml air suam
+ 3 sb minyak masak
+ 1 sk gula
+ 1 sk garam
#Kacau sampai gula dan garam larut
1. Tuang sikit-sikit larutan B ke A dan uli sekata tepung tu.. guna tangan je..
2. Kalau berketul, tuang lagi larutan B sikit2 sampai habis dan terus uli sampai x melekat kat tgn.
*Kalau masih melekat, tambah tpg roti skit2 atau kalau xcukup air, tambah air suam skit lagi.. agak- agak.
3. Agak dah sebati, masukkan adunan yg diuli tadi ke plastik bersih.. uli doh dlm plastik, pakai tangan, ramas-ramas plastik tu sampai tekstur adunan nampak sekata, halus & licin. Dlm 3-5 minit je..
4. Keluarkan adunan dari plastik dan letak balik dlm mangkuk tadi.
*Gelek-gelekkan kiri kanan mangkuk tu supaya doh bulat elok / jd mcm otak...
5. Dah jadi btk otak, tutup mangkuk tadi dgn tudung periuk melengkung atau kain. Biarkan 45 minit - 1 jam utk doh naik 2 kali ganda.
6. Lepas tu, ramas doh utk keluarkan angin. Bahagikan kpd 2 doh bulat2..
(utk bg xmelekat kat tangan, sapu sikit tepung kat tmpt nak canai.)
Boleh canai ke dlm acuan pizza.. jgn canai terlalu tebal, sbb nanti doh akan naik lagi..
7. Dah canai dlm acuan, cucuk2 permukaan doh dengan garpu (utk elak gelembung bila dibakar) Biarkan dlm 10min lagi utk dia naik.
8. Panaskan dulu oven 180 C.. Dah panas, Bakar doh di tingkat tengah, api atas bawah dlm 10 minit, ikut panas oven masing2.. *doh akan naik lagi..
9. Agak doh masak / separuh masak, keluarkan dr oven.
TOPPING
🍕sapu permukaan doh dgn sos PREGO MUSHROOM
🍕tabur serbuk OREGANO
🍕letak BWG HOLLAND,
🍕 MUSHROOM yg dlm tin,
#Gaul sekata dan buat lubang di tengah.
Bhn B (dlm gelas)
315 ml air suam
+ 3 sb minyak masak
+ 1 sk gula
+ 1 sk garam
#Kacau sampai gula dan garam larut
1. Tuang sikit-sikit larutan B ke A dan uli sekata tepung tu.. guna tangan je..
2. Kalau berketul, tuang lagi larutan B sikit2 sampai habis dan terus uli sampai x melekat kat tgn.
*Kalau masih melekat, tambah tpg roti skit2 atau kalau xcukup air, tambah air suam skit lagi.. agak- agak.
3. Agak dah sebati, masukkan adunan yg diuli tadi ke plastik bersih.. uli doh dlm plastik, pakai tangan, ramas-ramas plastik tu sampai tekstur adunan nampak sekata, halus & licin. Dlm 3-5 minit je..
4. Keluarkan adunan dari plastik dan letak balik dlm mangkuk tadi.
*Gelek-gelekkan kiri kanan mangkuk tu supaya doh bulat elok / jd mcm otak...
5. Dah jadi btk otak, tutup mangkuk tadi dgn tudung periuk melengkung atau kain. Biarkan 45 minit - 1 jam utk doh naik 2 kali ganda.
6. Lepas tu, ramas doh utk keluarkan angin. Bahagikan kpd 2 doh bulat2..
(utk bg xmelekat kat tangan, sapu sikit tepung kat tmpt nak canai.)
Boleh canai ke dlm acuan pizza.. jgn canai terlalu tebal, sbb nanti doh akan naik lagi..
7. Dah canai dlm acuan, cucuk2 permukaan doh dengan garpu (utk elak gelembung bila dibakar) Biarkan dlm 10min lagi utk dia naik.
8. Panaskan dulu oven 180 C.. Dah panas, Bakar doh di tingkat tengah, api atas bawah dlm 10 minit, ikut panas oven masing2.. *doh akan naik lagi..
9. Agak doh masak / separuh masak, keluarkan dr oven.
TOPPING
🍕sapu permukaan doh dgn sos PREGO MUSHROOM
🍕tabur serbuk OREGANO
🍕letak BWG HOLLAND,
🍕 MUSHROOM yg dlm tin,
🍕AYAM yg telah distim/digoreng minyak sikit dan dipotong nipis
🍕CARROT yg dipotong nipis
🍕parut sikit MOZARELLA cheese / cheddar cheese
🍕Boleh renjis sos prego lagi + oregano
🍕masukkan lagi bhn2 lain (SOSEJ/ BROKOLI/CAPSISUM TRAFFIC LIGHT/BATANG SELERI dll)
🍕Last, letak mozarella dan cheddar lagi..atau parmesan..
Panaskan dulu oven 180 C.
Bakar pizza dlm 15 -20min api atas bwh.. kalau nak toping atas garing sikit, adjust api atas...
Siap!!
Tips:
❌Topping jgn boh byk2 tebai sgt cth sos prego atau bhn2 sayur lembik mcm tomato dll, nanti pizza berair...
*mozarella dan parmesan nk bg ada efek tarik2 tu .😁
*air suam jgn terlalu panas, ia akan mematikan yis.. begitu juga garam yg terlebih akan menjadikan yis kurang aktif.
*doh boleh disimpan dlm peti ais utk diuli keesokan, ia akan naik pelan2.. pizza-base perlu dibakar separuh sblom simpan dlm freezer.
🍕CARROT yg dipotong nipis
🍕parut sikit MOZARELLA cheese / cheddar cheese
🍕Boleh renjis sos prego lagi + oregano
🍕masukkan lagi bhn2 lain (SOSEJ/ BROKOLI/CAPSISUM TRAFFIC LIGHT/BATANG SELERI dll)
🍕Last, letak mozarella dan cheddar lagi..atau parmesan..
Panaskan dulu oven 180 C.
Bakar pizza dlm 15 -20min api atas bwh.. kalau nak toping atas garing sikit, adjust api atas...
Siap!!
Tips:
❌Topping jgn boh byk2 tebai sgt cth sos prego atau bhn2 sayur lembik mcm tomato dll, nanti pizza berair...
*mozarella dan parmesan nk bg ada efek tarik2 tu .😁
*air suam jgn terlalu panas, ia akan mematikan yis.. begitu juga garam yg terlebih akan menjadikan yis kurang aktif.
*doh boleh disimpan dlm peti ais utk diuli keesokan, ia akan naik pelan2.. pizza-base perlu dibakar separuh sblom simpan dlm freezer.
0 comments:
Post a Comment