Monday 4 May 2020

SIAKAP STIM LIMAU / LEMON









Untuk kukus ikan:

Bahan A:

  • Serai... potong serong nipis-
  • Halia... potong nipis memanjang agak-agak 1 inci
  • Daun limau nipis / purut.. dikoyak 3
1. Ikan siakap dikelar-kelar. Masukkan semua A + perah sikit limau nipis + garam ke dalam belahan ikan siakap. Cucuk isi ikan yang tebal dengan garfu supaya rasa menyeluruh.

2. Letak ikan di atas acuan piza leper ( atau apa bekas yang sesuai). Biarkan 15 minit.
#Boleh letak 3 sb air ke dalam acuan piza tu (bawah ikan siakap), nanti air kukusan akan keluar juga dari ikan tu..)

3. Dalam kuali besar, masukkan 2 cawan air dan letakkan gril besi. Pastikan air tidak tenggelamkan gril besi tu, guna pelapik periuk yang besi pun boleh).

4. Letakkan ikan yang diperap di atas acuan piza tadi ke atas gril besi. Tutup dengan tudung periuk besar.

5. Kukus dalam 20 minit.

6. Kuis sedikit isi ikan dengan garpu, kalau tertanggal isi tu, maksudnya dah masak. Tutup api. 

Untuk kuah:

1. 6 bawang putih + 7 cili pagi + 2 cili besar.  Ketiga-tiganya ditumbuk kasar-kasar.
2. Dalam periuk kecil, + 2 sb minyak
3. Tumis 3 bahan (1) yang ditumbuk kasar tadi.
4. + 1 sb kiub ayam + sedikit air. Kacau sebati.
    + sos nampla(sos ikan) + carrot yang dipotong kiub-kiub + capsicum dll
    + perahan limau nipis/lemon
    + bawang besar yang telah dipotong kiub
    kalau perlu + garam sikit, sebab sos nampla dan kiub ayam dah masin
5. Kacau sebati dan pekat sedikit. Tutup api.

Hidang
Tuang kuah ke atas ikan yang dikukus tadi.
Boleh hias dengan daun sup, lemon potong, tomato potong dll

0 comments:

Post a Comment

 

MASAK mudah-mudah je.. Template by Ipietoon Cute Blog Design